En Taze Makaleler

Setup ve Temel BIOS Ayarları

Setup tanımlamaları; bilgisayarda istediğimiz ayarları yapmak ve bilgisayarın başkası tarafından açılmasını engellemek için kullanılır.

Bilgisayarın kendini açılışta test etme işleminden POST (Power On Self Test) sorumludur.

BIOS yani Basic Input Output System (Temel Giriş Çıkış Sistemi) da bilgisayarın kendini test edip açılış ayarlarının yapıldığı yazılımdır. BIOS chipi anakart üzerinde ki küçük karttır. BIOS ayarlarına girmek için yapmamız gereken; bilgisayar açılırken Del ya da F2 tuşuna basmaktır.  BIOS ayarlarından çıkmak için de  ESC tuşuna basmak yeterlidir.

Bazı temel BIOS ayarları şu şekildedir:

Load Setup Defaults: BIOS’un optimize edilmiş fabrika ayarlarını yükler. (BIOS fabrika ayarlarına döndürmek için ya bu ayarı yapmak ya da BIOS pilini çıkarmak gerekir.)

BIOS Features Setup: BIOS ile ilgili temel ayarların bulunduğu yerdir.

Virus Warning: Virüs uyarısı yapar. Genellikle bu ayar Disabled olur. Eğer biz istersen bu ayarı Enabled yapabiliriz.

BIOS Update: Güncelleme yapar.

CPU Fast String: Performansı destekler.

Boot Sequence: Açılış kodlarının bulunduğu yerdir. Bilgisayarın hangi aygıttan boot edilmesini belirttiğimiz yerdir.

Boot Up Numlock Status: Bilgisayar açılışında Numlock tuşunun aktif olup olmadığının ayarını yaptığımız yerdir. Bu seçenek ON yapılırsa sistem açılışında Numlock tuşu basılı gelir.

Boot Up System Speed: Sistem hızının ayarlandığı yerdir.

Security Option: Sisteme ve BIOS setup ayarları için şifre koymamızı sağlar. Bu ayar System konumuna getirilirse sistem açılışında şifre sorar ve şifreyi girmeden bilgisayarı açmamıza izin vermez.

 

 

Sevgili Okuyucu, bak bu makalede ilgini çekebilir.

Eyvah, Bilgisayarımda D Diski YOK !

Bundan 3 vakit önce niyet ettim yeni bir bilgisayar almaya. Piyasa araştırması yapıp alacağım bilgisayara …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Fazla kilolardan mı şikayetçisiniz? O halde neden mide küçültme ameliyatı nı denemiyorsunuz. mide küçültme ameliyatı, zayıflamak isteyenler için kesin bir çözüm sunuyor. Üstelik çok kısa bir süre içersinde hayal ettiğiniz kilolara kavuşabilirsiniz.
Caminin önünde ve iki yanında geniş cami halısı dış avlusu olup bunun çevresi pencereli duvarlarla çevrilidir. Bu avulya 3 ü cephede olmak üzere, 8 kapıdan girilir. Şadırvan avlusu, 26 adet granit mermer ve porfir sütuna oturtulmuş, 30 kubbeyle çevrili geniş alandır. Mermer döşemeli bu geniş sahanın ortasında 6 mermer sütunlu şadırvan, sahanın azametini gösterir. Şadırvanın kemerleri, kabartma olarak Rumi geçmelerle ve köşebentleri, kabartma, lale ve karanfil motifleriyle bezelidir. İç avluya, biri cepheden ikisi yandan olmak üzere herbiri merdivenli 3 kapıdan girilmektedir. Bu kapılarla dış avlunun cümle kapısı, ozamana kadar benzeri görülmemiş bronz kapılardır. Kubbeden aşağı doğru indikçe mekan yayılmaktadır. Bu piramidel yükselme ve yayılma sonucunda göz yanlara ve yukarıya doğru aynı mesafelere ulaşmaktadır. Bu özelliklerden dolayı, mekanın neresinde olursanız olun, bütün mekana hakim görüş sağlarsınız. Kubbe yaklaşık olarak 43 metre yükseklikte ve köşeleri pandantifle doldurulmuş 4 muazzam kemer üzerine oturtulmaktadır. Caminin su basmanı üzerinde olması ve kubbe yüksekliği nedeniyle pencereleri oldukça fazladır. Böylece caminin içini süsleyen binlerce çini ve kalem işleri tatlı ışık altında görülmektedir. Caminin içindeki en önemli unsur, ince işçilikle yontulmuş mermerden yapılma mihraptır. Bitişik duvarları, seramik çinilerle kaplanmıştır fakat çevresindeki çok sayıdaki pencere onu daha az ihtişamlı gösterir. Mihrabın sağında, Caminin en kalabalık halinde dahi olsa, herkesin imamı rahatça duyabileceği şekilde dekore edilmiş mimber bulunur. Caminin içi her katında alçak düzeyde olmak üzere 50 farklı lale deseninden üretilmiş 20binden fazla çini ile döşenmiştir. Alt seviyelerdeki çiniler, geleneksel galerideki çinilerin desenleri çiçekler meyveler ve servilerle gösterişli ve ihtişamlıdır.