SQL Server 2008 kurulumu için Setup.exe dosyamızı çalıştırıyoruz. SQL Server kurulumunu yaparken bilgisayarımız da eksik eklenti var ise setup.exe çalıştırdığımız da SQL eksik bileşenler için bizi uyarır. Eğer uyarı alırsanız bu bileşenleri yükledikten sonra tekrar setup.exe çalıştırmalısınız.
1. Setup.exe çalıştırdıktan sonra karşımıza gelen pencerede Installation / New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğini seçiyoruz ve Next ile kuruluma devam ediyoruz.
2. Karşımıza Feature Selection ekranı gelecek. Bu pencere bilgisayara kurulacak tüm SQL instance’ları için ayrı ayrı olan bileşenleri ve servisleri içerir. Kurulan her SQL Instance için Database Engine, Analysis Services ve Reporting Services bileşenleri farklılık gösterir. İlgili seçenekleri seçip Next ile ilerliyoruz.
3. Karşımıza Server Configuration ekranı gelecektir. SQL Server 2008 Servislerini çalıştıracak kullanıcı hesapları belirlenir. Bu ekranda tüm SQL servisleri için aynı kullanıcı hesabını mı, yoksa farklı kullanıcı hesabını mı kullanacağımız belirlenir. Eğer aynı hesabı kullanacaksanız “Use the same account for all SQL Services” butonuna basılmalıdır. Böylece hem SQL Server hem de SQL Server Agent vb. diğer servisler aynı kullanıcı hesabı üzerinden çalıştırılacaktır.
4. Database Engine Configuration penceresi Authentication Mode kısmından SQL Server kimlik doğrulama (authentication) yöntemi belirlenir. Kimlik doğrulaması(authentication), SQL Server bilgisayarına bağlanmak isteyen kullanıcıların kimlik kontrolünü kapsayan bir süreçtir. Eğer bu süreç başarılı olarak geçilirse kullanıcı SQL Server bilgisayarına bağlanabilir. Eğer kimlik doğrulamasından geçilemezse SQL Server’a bağlanma isteği reddedilir. SQL Server 2008 iki farklı kimlik doğrulaması kullanır. Bunlar Windows Kimlik Doğrulaması (Windows Authentication) ve SQL Kimlik Doğrulaması (SQL Authentication) yöntemleridir.
5. Gerekli ayarlamaları da yaptıktan sonra Next ile aradaki adımları da geçip SQL Server kurulumumuzu gerçekleştirebiliriz.
NOT: Bu makale de SQL Server kurulumunun detaylarına girilmeden sadece önemli görülen adımları üzerin de durulmuştur. Kurulum sürecinde yapmanız gerekenler ile ilgili SQL Server kullanıcıyı yönlendirmektedir.