En Taze Makaleler

Yedek İçinde Yedek Alma, Excel İle Yedeklerini Denetle

handan-erdag-59-excel-yedek-düzenleme

Her bilişimcinin olmazsa olmazıdır: yedek. Hatta öyle ki benim ve biliyorum ki birçoğunuzun da yaptığı gibi yedeğin yedeğini alıp, daha sonra da bu yedekler içinde kaybolma gibi bir sorunumuz var.

yedekGeçenlerde bilgisayarım da ufak bir temizlik yaparken kendi yedeklerim de D: \Yedek\Masaüstü\Handan\Kişisel Dosyalar\Yedek\Masaüstü\….\Masaüstü gibi bir dosya görünce içinde bulunduğum hatalı yedekleme yaparak hem bilgisayarı hem de kendimi gereksiz yere yorduğumun farkına vardım.

Untitled-1
Ve hemen bu durum için Excel de pratik bir yedekleme takibi yapabileceğim bir şablon oluşturdum. Oluşturduğum bu şablonu, benim gibi yedeklerin içinde yedekler arayanlar için adım adım uygulayarak burada anlatmak istedim.

Excel’de Veri Doğrulama ve Dolaylı İle Takip Çizelgesi Oluşturma:

  1. Öncelikle Excel de oluşturacağımız sütun adlarını belirliyoruz. Benim tablom da kullandığım alanlar şu şekilde idi:
    1. Yedekleme Tarihi: Yedeklemenin yapıldığı tarih gelecek
    2. Yedek Türleri:
      1. Siteler
        1. handanerdag.com
        2. nevzaterdag.com
        3. hgsakademi.com
        4. konvoydanismanlik.com
        5. xxxx
      2. Bilgisayarlar
        1. Handan E.
        2. Patron
        3. Genel Müdür
        4. İK
        5. Yyyy
      3. Mailler
        1. Handan E. Mail
        2. Patron
        3. Genel Müdür
        4. İK
        5. Yyyy
      4. Server
        1. Program Yedekleme
        2. Server Yedekleme
  • Bilgi: Seçilen Yedek türünün alt seçenekleri burada gelecek
  • Yedeklemeyi Yapan: Yedekleme Yapacak kişilerin listesi
  • Yedekleme Alanı: Yedeklemenin Yapıldığı Ünite burada seçilecek.
  1. Daha sonra Excel de tablomuzu oluşturmaya başlıyoruz.

he-excel-01

  1. Tablomuzu yukarıda ki şekilde oluşturduktan sonra, takip çizelgesin de verilerin otomatik doldurulması için, tabloda ki ilgili alanlara veri doğrulaması ve ad tanımlaması yapıyoruz.
  • Yedek Türü bölümünün otomatik gelmesi için: tabloda ki yedek türlerinin yazılı olduğu satırları (B13 – B26 aralığını) seçiyoruz ve Veri menüsünden Veri Doğrulamayı seçiyoruz.

he-excel-02

Veri doğrulama ekranında: Ayarlar / Doğrulama Ölçütü: Liste seçiyoruz. Kaynak bölümünde de Yedek Türlerinin yazdığı B3 – C3 – D3 – E3 hücrelerini seçip tamam diyoruz.

he-excel-03

Artık yedek türleri otomatik bir şekilde tablomuzda görünecek. Şimdi de seçilen yedek türüne özel listenin gelmesi için gerekli ayarlamaları yapacağız.

Öncelikle sitelerin yazdığı hücreler seçilir ve ad tanımlaması yapılır. Ad tanımlamasını ister sağa tıklayıp, isterseniz de formül çubuğunun yanında ki ad bölümünden yapabilirsiniz. Site isimlerinin yazıldığı B3 – B8 arası hücreler seçilir ve Siteler şeklinde isimlendirilir. Burada ki püf nokta Yedek Türü ile hücrelere tanımlanan adların aynı olması. Yani Sitelerin altında ki hücreleri de Siteler şeklinde tanımlamak.

he-excel-04

Aynı işlemi Bilgisayarlar, Mailler ve Server içinde yapıyoruz.

he-excel-05

he-excel-06

he-excel-07

Tanımladığımız adları görmek ya da hatalı, eksik yazdığımız ad varsa onu görüp değiştirip, silmek içinde Formüller menüsünden Ad Yöneticisine tıklıyoruz.

he-excel-08

Ad tanımlamaları doğru ise Bilgi bölümünü doldurmak için devam ediyoruz.

Bilgi sütununu yani C13 – C26 aralığında ki hücreleri seçip, Veri menüsünden Veri Doğrulama / Veri Doğrulamayı seçiyoruz.

he-excel-09

Ekrana gelen Veri Doğrulama penceresinde Ayarlar / Doğrulama Ölçütü: Liste seçiyoruz. Kaynak bölümünde de =DOLAYLI(B13) yani Yedek Türünün yazıldığı hücreyi kontrol edip, ona göre içeriği getirmesini söylüyoruz.

he-excel-10

Dolaylı fonksiyonu tanımladıktan sonra Tamam diyoruz. Artık, Yedek Türü ve Bilgi alanları birbirlerine entegre bir şekilde otomatik bir şekilde listelenecek.

he-excel-11

Şimdi de yedekleme bilgilerini düzenleyeceğiz.
Yedeklemeyi Yapan kişi listesinin otomatik olarak D13 – D26 hücrelerinde açılır liste olarak gelmesi için: öncelikle G4 – G9 hücrelerini seçip ad tanımlaması (yedekalan şeklinde) yapıyoruz.

he-excel-12

Daha sonra Yedeklemeyi Yapan yani D13 – D26 hücrelerini seçip, Veri menüsünden Veri Doğrulama / Veri Doğrulamayı seçiyoruz. Gelen Veri doğrulama ekranında: Ayarlar / Doğrulama Ölçütü: Liste seçiyoruz. Kaynak bölümünde de Yedeklemeyi Yapan hücrelerini seçip yukarıda oluşturduğumuz ad tanımlamasında ki yedekalan yazıp ya da direk o hücreleri seçip tamam diyoruz. he-excel-13

Aynı işlemi Yedekleme Alanı içinde yapıyoruz.

he-excel-15

Artık, listemiz otomatik bir şekilde bizim verdiğimiz bilgiler ile doldurularak pratik bir şekilde bize yedeklerimiz için yol gösterecek.

he-excel-16

Yedek Alma Tarihi bölümünü yani A13 – A26 hücrelerini de seçip Hücre Biçimlendir / Tarih olarak seçerek, bu bölümünde daha şık görünmesini sağlayabiliriz.

Son olarak da bu tablomuza istersek; İçerik Yolu, İçeriğin Adı, İçerik şeklinde sütunlar ekleyerek aldığımız yedekler ile ilgili bu sütunlarda daha detaylı bilgi paylaşabiliriz.

Excel dosyasının örneğini indirmek için aşağıda ki linke tıklayabilir siniz.

Excel Yedek Takip Tablosu

Sevgili Okuyucu, bak bu makalede ilgini çekebilir.

Eyvah, Bilgisayarımda D Diski YOK !

Bundan 3 vakit önce niyet ettim yeni bir bilgisayar almaya. Piyasa araştırması yapıp alacağım bilgisayara …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Fazla kilolardan mı şikayetçisiniz? O halde neden mide küçültme ameliyatı nı denemiyorsunuz. mide küçültme ameliyatı, zayıflamak isteyenler için kesin bir çözüm sunuyor. Üstelik çok kısa bir süre içersinde hayal ettiğiniz kilolara kavuşabilirsiniz.
Caminin önünde ve iki yanında geniş cami halısı dış avlusu olup bunun çevresi pencereli duvarlarla çevrilidir. Bu avulya 3 ü cephede olmak üzere, 8 kapıdan girilir. Şadırvan avlusu, 26 adet granit mermer ve porfir sütuna oturtulmuş, 30 kubbeyle çevrili geniş alandır. Mermer döşemeli bu geniş sahanın ortasında 6 mermer sütunlu şadırvan, sahanın azametini gösterir. Şadırvanın kemerleri, kabartma olarak Rumi geçmelerle ve köşebentleri, kabartma, lale ve karanfil motifleriyle bezelidir. İç avluya, biri cepheden ikisi yandan olmak üzere herbiri merdivenli 3 kapıdan girilmektedir. Bu kapılarla dış avlunun cümle kapısı, ozamana kadar benzeri görülmemiş bronz kapılardır. Kubbeden aşağı doğru indikçe mekan yayılmaktadır. Bu piramidel yükselme ve yayılma sonucunda göz yanlara ve yukarıya doğru aynı mesafelere ulaşmaktadır. Bu özelliklerden dolayı, mekanın neresinde olursanız olun, bütün mekana hakim görüş sağlarsınız. Kubbe yaklaşık olarak 43 metre yükseklikte ve köşeleri pandantifle doldurulmuş 4 muazzam kemer üzerine oturtulmaktadır. Caminin su basmanı üzerinde olması ve kubbe yüksekliği nedeniyle pencereleri oldukça fazladır. Böylece caminin içini süsleyen binlerce çini ve kalem işleri tatlı ışık altında görülmektedir. Caminin içindeki en önemli unsur, ince işçilikle yontulmuş mermerden yapılma mihraptır. Bitişik duvarları, seramik çinilerle kaplanmıştır fakat çevresindeki çok sayıdaki pencere onu daha az ihtişamlı gösterir. Mihrabın sağında, Caminin en kalabalık halinde dahi olsa, herkesin imamı rahatça duyabileceği şekilde dekore edilmiş mimber bulunur. Caminin içi her katında alçak düzeyde olmak üzere 50 farklı lale deseninden üretilmiş 20binden fazla çini ile döşenmiştir. Alt seviyelerdeki çiniler, geleneksel galerideki çinilerin desenleri çiçekler meyveler ve servilerle gösterişli ve ihtişamlıdır.