Kanunların bana vermiş olduğu yetkiye dayanarak size oturduğunuz yerden, bilgisayarınız ile yaptığınız işlemlerle, bir suça ortak olabileceğinizi söylesem bana ne dersiniz 🙂 Bilinçsiz bir şekilde bilgisayarı kullanırken, asayişin berkemal olmadığı durumlar da, bir anda kapınız da asayiş ekiplerini bulmak istemiyor sanız eğer, bu makaleyi OKUYUN ve OKUTUN. (Ey Okuyucu, kendim için birşey istiyorsam namerdim 😀 Ben tamamen sizin bilinçlenmeniz için bu makaleyi okumanızı istiyorum 🙂 )
İşte Türk Ceza Kanunumuz (TCK)’a Göre Bilişim Üzerinden İşlenen Asayiş Suçları:
İntihara Yönlendirme : İnternette, başkalarını intihara teşvik edecek, özendirecek paylaşımların yapılması sonucu bir kişi intihar ederse eğer, elbette sizde suça teşvikten hapis cezası alabilirsiniz.
Türk Ceza Kanunu (TCK) Madde 84 :
Örneğin: Aşağıdaki haberi paylaşıp, insanları intihara özendirmek suç. Bu suçtan hüküm almasanız dahi, sizin yaptığınız bu tarz bir paylaşım ile birinin hayatına son verdiğini bilmek, ömür boyu huzurlu bir uyku uyuyamamak için geçerli bir sebep.
Cinsel Taciz; internet veya görüntülü iletişim araçları ile cinsel taciz yapıldığında, şüpheliler genelde yakalanamayacaklarını zannederler. Ancak, TCK’nın 105. maddesi bu sanal sapıkların ne kadar yanıldığını açık bir şekilde kanıtlıyor.
(1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Tehdit; Yüzyüze, mektup ya da telefonla yapılan tehditler günümüzde yakalanması ya da ispatlanması daha zor olur düşüncesiyle sosyal ağlar ve elektronik posta ile yapılmaktadır. Oysa ki sosyal ağlardan yapılan tehditler de ispat nitelendiğindedir.
Şantaj; özellikle internet üzerinden temin edilen uygunsuz görüntülerin, yine internet üzerinden yayınlanacağından bahisle şantaj olayları sıkça meydana gelmekte. Siz, siz olun bu tarz şantajlara mağruz kalınca, asla boyun eğmeyin ve mutlaka adalet sistemine başvurun. Hakkınızı sonuna kadar savunun.
Hakaret; günümüzde pek çok insan, yüz yüze gelmelerinin zor olduğunu düşündüğü kişilere sosyal medya gibi ortamlarda çok rahat bir şekilde hakaret eder. Ancak, ister yüz yüze isterseniz de sosyal medyadan olsun hiç kimsenin kimseye hakaret etme hakkı yok.
Fuhşa teşvik ya da aracılık; internet üzerinden para karşılığı fuhuşa teşvik ve aracılık yaygınlaşmakta ve kolaylaşmaktadır. Kanunlarımız önünde fuhuşun internet üzerinden ya da başka bir yerden olmasının hiç bir anlamı yok. Fuhuş her iki şekilde de suçtur ve yaygınlaşmaması için caydırıcı bir şekilde cezalandırılması şarttır.
Müstehcenlik; Çocuk pornografisi materyali üretme ve yayma internet teknolojisi ile daha kolay işlenebilen ve uluslararası bir suç haline gelmiştir.
